Domeinnamen zijn uitgevonden om het internet gebruiksvriendelijk te maken. Alle computers en servers die verbonden zijn met internet communiceren met elkaar via IP-nummers. Omdat het lastig is deze IP nummers te onthouden is er een systeem bedacht om aan deze nummers een naam te koppelen.

Een domeinnaam valt uiteen in twee onderdelen: een naamgedeelte en een extensie. In de domeinnaam inxpact.nl is ' inxpact ' dus de naam en '.nl' de extensie. Het volledige adres van een website dat in de browser vermeld staat (http://www.inxpact.nl) wordt een URL genoemd.

Een domeinnaam moet worden geregistreerd. Dit betekent dat degene die de domeinnaam registreert voor een bepaalde periode het exclusieve gebruiksrecht van de naam krijgt. De betreffende persoon wordt dus niet de permanente eigenaar van de domeinnaam. Na een periode van 1 jaar kan de registratie (automatisch) worden verlengd.

Een domeinnaam kan gebruikt worden om aan een website te koppelen, maar ook voor e-mailadressen. Aan de domeinnaam inxpact.nl kan dus een e-mailadres als Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gekoppeld worden.